Életmentő defibrillátorral védik a turisták épségét Klausmann Viktorék

Az Újraélesztés világnapja

 

Klausmann Viktor társaival együtt már évekkel ezelőtt felkészült az esetleges rosszullétekre, életmentő eszközökkel biztosították be a turisták egészségét. Október 16. az Újraélesztés világnapja, amely azt hangsúlyozza, hogy mindenki képes megtanulni az életmentés folyamatát.

– A Kékes Kutató-Mentő Alapítvány egyik támogatója vásárolta a defibrillátort. A Defibrillátor Plusz Kft. ehhez jelentős kedvezményt biztosított nekünk. A támogató és az alapítvány már a második készüléket szerezte be, vásároltunk Kékestetőre is egyet, hiszen ott van a tömegrendezvények csomópontja is. A Kékestetőre nagyon sok sportverseny ér fel. Futóversenyek, kerékpárversenyek, tömeges túraversenyek célpontja vagy állomása, emiatt mindenképpen fontos és szükséges ez a készülék. Varga Erika oktatása rendkívül hatékony volt, lényegre törő, nagyon gyakorlatias. 25 főnek tartott  oktatást, precízen beüzemelhettük a segítségével az eszközt, hiszen egy rosszullét esetén minden egyes perc sokat számít. Szeretjük Erikát, és ezt a fajta képzést, amit ő hatékonyan, lényegre törően képvisel. Azért fontos a megfelelő oktatás, mert abban a pillanatban kell beavatkoznunk, amikor se keringés, se légzés. A nyári időszakban strandot is üzemeltetünk Domonyvölgyben, ahol naponta ezer ember is megfordul. A strandon az alapítvány munkatársai végzik a speciális mentési feladatokat, a vízi mentést is, és szinte kötelező jellegű, hogy rendelkezzünk defibrillátorral. Régebben volt már újraélesztésünk, akkor még defibrillátor hiányában. Az egyik strandoló szíve leállt, de körülbelül három percen keresztül történő kompresszió és belélegeztetés után visszahoztuk a 45 éves férfit. Gyakorlatilag felnézett, és megkérdezte, mi történt, akinek sem keringése, sem légzése nem működött. Ez a beavatkozás tízből nyolcszor nem sikerül. A személyes felkészülésen túl azonban szükséges a modern technika, biztonságot ad a beavatkozónak, és jelentősen növeli a bajbajutott élet esélyeit! – részletezte Klausmann Viktor.

 

A készülékek átadását követően minden alkalommal defibrillátor használati oktatást tart az adott szervezetnek a Defibrillátor Plusz Kft. szakembere, Varga Erika:

– Eddig több mint 9000 embernek mutathattam meg az újraélesztés lépéseit, és közülük többen már sikeresen életet mentettek. Nyilván ehhez hozzájárult az oktatás és a defibrillátor jelenléte is. A mentő kiérkezéséig megfelelő minőségű mellkasnyomással kell életben tartani bajbajutott embertársunk keringését, így nagyon fontos a képzésen a megfelelő gyakorlat erre vonatkozóan. Az a tapasztalat, hogy kortól, nemtől és végzettségtől függetlenül mindenki meg tudja tanulni az újraélesztést és a defibrillátor használatát – mondta a Defibrillátor Plusz Kft. szakembere, Varga Erika.

További információ: https://defibrillatorplusz.eu/

                                     https://www.facebook.com/defibrillatorplusz