Egy rossz lépés, egy szerencsétlen véletlen, egy meggondolatlan tett… Ebben a pár másodpercben fontos, hogy van-e segítségünk, megállítható-e az átlépés, visszahozható-e az ember.

Az életet és a halált sokszor csak pár másodperc választja el.

Ma már a technika csodákra képes. Defibrillátorok tucatjai állnak rendelkezésre, de az emberek többnyire nem tudják, hogy léteznek ilyenek, és nem tudják ezeket használni.

A kezdetek…

19 éves voltam, amikor megtudtam, hogy édesanyámat 1992-ben egy műtét közben újra kellett éleszteni. Nagyon nehezen dolgoztam ezt fel.

Amit pedig a szüleimtől kiskoromban megtanultam – mert példát mutattak ebben – az volt, ha valaki rosszul volt az utcán, előítélet nélkül odaléptek és segítséget nyújtottak. Sajnos azonban a többi embertől nem ezt láttam, nem ezt tapasztaltam…

Mindig is foglalkoztatott, hogy mit tehetnék annak érdekében, hogy az emberek hozzáállása megváltozzon a segítségnyújtás területén.

Defibrillátor az életemben

2009-ben kaptam egy felkérést laikusok által is használható defibrillátorok forgalmazására.

A defibrillátorok szakmai hátterét, és az akkor kapható összes, laikusok által is használható defibrillátor műszaki jellemzőit Hollandiában tanulmányoztam egy tanfolyam keretein belül.

Profi, hozzáértő oktatóknak köszönhetem, hogy ebben a defibrillátor témakörben kiemelkedően magas ismeretekkel rendelkezem.

Egy elsősorban nem-kórházi használatra szánt készülék, úgynevezett automata külső defibrillátor (angol rövidítés szerint AED) importja és hazai forgalmazása, valamint az ehhez kapcsolódó oktatás szervezése volt a feladatom.

Ezt a tevékenységet 2011 óta mint magyar vállalkozás, a Defibrillátor Plusz Kft. ügyvezetőjeként és felelős oktatójaként folytatom tovább.

Cégünk defibrillátor kihelyezésével, forgalmazásával foglalkozik és célunk minél több intézménybe, szállodába, iskolába, munkahelyre, szórakozóhelyre, magánházakba, minél több emberhez eljuttatni a készüléket, hogy legyen esélyünk, ismeretünk és bátorságunk életet menteni.

Vásárlás esetén lehetőséget biztosítunk alapszintű újraélesztési (BLS) és defibrillátor használati díjmentes oktatás igénybevételére.

Újraélesztés oktatás

2011 óta vagyok okleveles alapszintű újraélesztés és defibrillátor használati oktató.

Az újraélesztés oktatói (BLS-AED instruktori) képzés már 17 éves kortól elvégezhető.

2011-ben a Szívhang Majálison, Budapesten végeztünk arra vonatkozó felméréseket, hogy miben segítené a szülőket, ha a nagyszülők úgy tudnának vigyázni az unokákra, hogy rendelkeznének megfelelő ismeretekkel a hirtelen fellépő egészségkárosodás megelőzése érdekében. A téma nagyon tág, hiszen a banálisan hangzó, de nagy veszélyt hordozó ”eszik a gyermek és félrenyel”-ből még akár egy haláleset is adódhat, mint ahogy a közelmúltban több ilyen tragikus haláleset volt. Az oktatásunkba különösen szeretnénk bevonni a már nyugdíjba ment, mégis valamilyen fokon gyermekmegőrzéssel foglalkozó személyeket is.

2013 áprilisában a Kecskeméti Fürdőben tartottunk újraélesztési oktatást a vízilabda edzőknek és úszóedzőknek. Természetesen egy defibrillátor is kihelyezésre került.

Sikersztori

Az első életmentő a tanítványaim közül, amiről tudomásom van: 2014. február 28-án hívott egyik partnerünk biztonsági vezetője, hogy használni kellett a náluk kihelyezett defibrillátort.

Az újraélesztett férfi, az 50 éves kamionsofőr harmadik infarktusát élte túl egy fiatal diszpécser férfinek köszönhetően, aki megfelelően tudta alkalmazni az újraélesztés lépéseit és a defibrillátort. Alig fél évvel előtte vett részt az áruházlánc vezetőinek köszönhetően egy néhány órás alapszintű újraélesztési és defibrillátor használati elméleti és gyakorlati oktatáson. Jó érzéssel tölt el most is, hogy Magyarországon vannak olyan felelősségteljes vezetők, mint például az említett áruházláncban, ahol velük közösen az ő döntésüknek köszönhetően több száz fő képzését szerveztük meg és bonyolítottuk le egy bő hónap alatt.

Külön büszke vagyok arra, hogy ezt az úriembert személyesen ismerhetem az oktatásról.

Hitvallásom

Van a témában belső motivációm, felelősségtudatom, és minden egyes nap érdemes felkelnem, hiszen tudom, hogy

”Valakinek az élete a Te segítségeden múlhat!” Én pedig azért vagyok, hogy megtanítsam, vészhelyzet esetén mit fogsz csinálni a mentők kiérkezéséig, hogyan legyél bátor, akkor is, ha eddig féltél.

Mindegy mennyi diplomád van, vagy esetleg nincs, mindegy hogy mit tanultál, honnan jöttél, eddig mit csináltál. Ha még nem voltál elsősegély oktatáson, keress egy jó felszereléssel rendelkező jó oktatót, és végezz el egy tréninget. Egy dologban sosem lehetsz biztos, abban hogy veled vagy körülötted ilyen sosem fog megtörténni. A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy bárki elvégez egy tréninget, a gyakorlatban szükség esetén képes életet menteni. Gondolj bele, ha tudnád előre, most rögtön jelentkeznél egy tréningre, akár ismétlőre is, ha már egyszer régen voltál.

Ma már tudjuk, hogy kortól, nemtől, fizikai állapottól függetlenül, akár fiatal és életerős sportolóknál, sok esetben minden előjel nélkül, bármikor bekövetkezhet egy hirtelen szívleállás. Ilyen esetben 4 perc elteltével az agy olyan oxigénhiányos állapotba kerülhet, melynek során visszafordíthatatlan, és maradandó idegrendszeri károsodások alakulhatnak ki. Az újraélesztést és a defibrillátor használatát haladéktalanul meg kell kezdeni.

A mentők kiérkezéséig – ami ma Magyarországon, átlagosan 10-15 perc – bajba jutott embertársunk élete a helyszínen tartózkodó emberek hozzáállásán, azonnali segítségnyújtásán múlhat.

Hol kívánatos és indokolt életmentő készülék kihelyezése?

Nem csak ott, ahol sok ember megfordul. Bárhol, ahol a mentő megérkezése négy-öt percen túl várható. Egyes országokban már a családok otthonában is megtalálható.

Napjainkban az egészségtudatos magatartást tanúsító vállalatok és intézmények egyre inkább felismerik, megteszik a szükséges lépéseket a megelőzés érdekében. Az elsősegélynyújtás ismerete nem csupán műveltség és főleg nem kor kérdése. Előnyt jelenthet az élet minden területén, a szabadidő eltöltésénél, otthon, a családban és a munkahelyen is.

Elsősegélynyújtás az időskorban

Az idősekre mindenképp szükségünk van, hiszen az élet több területén is nagy tapasztalattal rendelkeznek, és egyes esetekben tőlük kérünk tanácsot.

Ahhoz, hogy megfelelőképpen tudjanak vigyázni magukra, egymásra és akár még ránk is, elengedhetetlennek tartom, hogy ők is rendelkezzenek elsősegély-nyújtási ismeretekkel.

Időközben felsőfokú szakképzettséget szereztem az andragógia képzéshez tartozó Felnőttképzési vezető, valamint Geronto-andragógus szakirány területén és most már elmondhatom, hogy az idősoktatásban is tevékenyen részt veszek.

Az első ”Elsősegélynyújtás az időskorban” előadásunkon több mint 300, 60 év feletti személy vett részt. Betekintést adtunk az újraélesztés gyakorlati lépéseibe, melyet lehetőségük volt kipróbálni több gyakorló baba segítségével. A defibrillátor használatát is kipróbálhatták egy szimulátorhoz csatlakoztatott készüléken keresztül. Szakdolgozatom vizsgálódási köre gyakorlati munkámhoz kapcsolódott, és a mesterfokozat eléréséhez szükséges diplomamunkám témája sem lehetett más, mint a felnőttoktatásnak az elsősegélynyújtás oktatásában játszott szerepe és ennek lehetőségei.

Célom

Magyarországon a hirtelen szívhalál, vezető halálok. Az évi 50 000 keringési eredetű halálesetből 20 000 kórházon kívül történik. Sajnos kevesen tudjuk, hogy kortól, nemtől, fizikai állapottól függetlenül, sok esetben előjel nélkül bármikor bekövetkezhet egy szívleállás. A mentő ritkán ér ki 4 perc alatt. Kevés ember tudja, hogy mit kell tenni vészhelyzetben, hogyan kell életet menteni, akár újraéleszteni. Kevesen rendelkeznek megfelelő információval, gyakorlattal, gyakran nem tudják, mit kell tenni, illetve nem rendelkeznek defibrillátorral.

Célunk a vázolt helyzet gyökeres megváltoztatásához való hozzájárulás – ahhoz, hogy mindenhol legyen újraélesztésre kiképzett dolgozó és defibrillátor.

Sokféle defibrillátor áll rendelkezésre a piacon, ezek nagy része azonban kifejezetten professzionális célokat szolgál, azaz csak egészségügyi szakszemélyzet által használható, meghatározott szakmai környezetben.

Az általunk forgalmazott készülék (rövid betanítás után) külön szakképzettség nélkül is bevethető, automata külső defibrillátor (AED).

Egyedülálló jellegzetessége, hogy nem csak elektromos sokkot tud leadni (ha az egyáltalán szükséges, hiszen az esetek felében ez nem is javasolt), de végigvezet a teljes újraélesztési folyamaton. Egyedülálló grafikus felülettel rendelkezik: jelzőfények, ábrák, feliratok, hangutasítások- és visszajelzések kombinációja segíti az életmentő minden mozdulatát. Egyetlen, összeépített elektró- dapárral működik. Megfelelő elektródával gyermekek újraélesztésére is alkalmas, újszülött kortól. Az egyetlen AED, amely figyeli és segít létrehozni a megfelelő mellkas-kompressziót. Az életmentő tehát folyamatos visszajelzést, útmutatást kap, hogy képes legyen valódi újraélesztési segítséget nyújtani. A készülék a kereskedelmi forgalomban kapható lítium elemekkel működik. Olyan további előnyöket kínál, mint például a 7 év garancia, a termékkategóriában a legalacsonyabb fenntartási költség, a hivatalos nemzetközi szakmai irányelvekkel és szabványokkal való teljes kompatibilitás, vagy a szoftver-frissítési lehetőség.

A hazai megrendelők kedvezően reagálnak a fenti előnyökre.

Inkább csak az érdeklődő szervezetek sokféleségének szemléltetése céljából említem meg, hogy a referencialistán szerepel többek között hazánkban működő nagy áruházlánc, gyógyfürdő hálózat, megyei kereskedelmi és iparkamara, tudományegyetem, orvosi nonprofit kft., plázák, irodaházak, bankok, autószalonok stb.

Sikeres oktatási projektjeink valósultak meg már a fent részben említett pedagógusok, rendőrök, tűzoltók, vízimentők, vízilabda- és úszóedzők részére, vagy például a vakok iskolájában látássérült gyermekek és nevelőik számára.

Társadalmi felelősségvállalás

A társadalmi felelősségvállalás részeként a Defibrillátor Plusz Kft. célja többek között felhívni a figyelmet arra, hogy cégek társasági adójukból (TAO) fordíthatnak látványsportok támogatására.

Ezek: kézilabda, kosárlabda, vízilabda, labdarúgás, és a jégkorong. Amennyiben a cégének van kapcsolata ezen sportágak bármelyikével, juttassa el hozzájuk a lehetőséget, hogy egy félautomata defibrillátor készülékkel, valamint felkészült elsősegély-nyújtási ismeretekkel nagyobb biztonságban tudhassák sportolóikat.

Az igény egyértelmű és növekvő, azonban az elsősegély-nyújtással összefüggő hazai helyzet elemzése – különösen nemzetközi összehasonlításban – ma még számos megoldatlan problémát vet fel. Ezek között csak utalásszerűen említem meg az intézményi-jogi háttér, szabályozás, koordináció, egységes módszertan kérdéseit, a gépjárművezető-képzéshez kapcsolódó teendőket, a megalapozó jellegű gyermekkori-iskolai elsősegély-oktatás fejletlenségét vagy az idősoktatás idevágó feladatait. Ennek „infrastruktúrája”, azaz a defibrillátorokkal való általános ellátottság is szélesebb körű kiépítésre vár, nem beszélve a már kihelyezett és működő készülékek szervezett adatbázisának megteremtéséről, ami hosszú évek óta húzódik.

 

A Defibrillátor Plusz Kft. a maga részéről a jövőben is mindent megtesz az országos fejlesztési feladatok megoldásában való közreműködés érdekében. Ennek jó eszköze lehet az európai uniós pályázatokon való részvétel. Terveink szerint a vállalkozás folyamatos növekedését oly módon kívánjuk biztosítani, hogy tevékenységünk az eseti eszközkihelyezés és oktatás mellett egyre inkább az elsősegély-nyújtás körébe tartozó szélesebb termék- és szolgáltatás kínálat komplex csomagként való forgalmazására irányuljon, célirányos és testreszabott egészségvédelmi projektek keretében. A Társadalmi Felelősségvállalás továbbra is fontos marad üzleti tevékenységünk mellett, így keressük azokat a felelős cégvezetőket, akik munkatársaikat, ügyfeleiket, természetesen saját magukat, valamint a környezetükben élőket biztonságban akarják tudni.