Egy szívhez szóló igaz történet Valentin-napra

Ha a legfontosabb szervünkkel, vagyis a szívünkkel baj történik, gyakran mások szaktudása jelentheti a különbséget élet és halál között. Az újraélesztés ritmusa – ha ismered a megfelelő ütemet és technikát, Te is életeket menthetsz! Ezzel kapcsolatban szeretnék megosztani Veletek egy szívhez szóló történetet.

Nem olyan régen az egyik tanítványom hívott telefonon…

„Erika, használtam a defibrillátort, sikeresen újraélesztettem egy idős férfit. Mikor tudnál jönni a gépünkért?” – körülbelül egy órán belül ott voltam, és az életmentő tanítványom, aki már négyszer volt nálam elsősegély-nyújtási oktatáson, megmutatta a biztonsági kamera felvételét. Nagyon büszke voltam rá, szép, egyenletes ritmusban nyomta a férfi mellkasát, gyorsan és pontosan helyezte fel az elektródát (sokkot is kellett leadni). Amikor a hivatalos segítség megérkezett, a mentősnek visszaszámolással adta át, hogy folytassa. Közben a bajbajutott férfi felesége aggódva nézte, hogy mi történik.

A tanítványom sikeresen megmentette a férfi életét, és, ha jobban belegondolsz, nem csak rajta segített. Milyen szép dolog, hogy a házaspár már több mint 40 éve együtt van! Valószínűleg nagy családjuk lehet, és mennyi mindenkit megmentett ezzel, hiszen egy emberi élet pénzben nem mérhető, nem pótolható semmivel.

Hogyan működik és mire jó a defibrillátor?

A defibrillátorokat gyakran újraélesztő készüléknek hívják, mely nem teljesen helytálló, hiszen nem újraéleszt, hanem adott esetben EKG analízis után sokk leadását javasolja. Viszont a sokk gomb lenyomása után ugyanúgy a helyszínen tartózkodó segítségnyújtó nyomja tovább a mellkast, tartja életben bajbajutott embertársának keringését.

Minden használat után kimentjük a defibrillátor memóriájából az adatokat – EKG, sokkleadás, mellkaskompresszió minősége, valamint egy új CPR-D padz mellkasnyomás érzékelővel ellátott 5 éves szavatosságú elektródát helyezünk be, hogy újra használható legyen a készülék. Szükség esetén elemet is cserélünk.

Az újraélesztés ritmusa – Neked is meg kell tanulnod!

Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a helyes ritmussal, mert amennyiben megfelelően nyomjuk a mellkast, nyomjuk a szívet is, ezáltal életben tartjuk a vérkeringést. Így annyi oxigén eljuthat az agyig, hogy ezzel megakadályozhatjuk a maradandó agykárosodást.

Szerinted mit jelentett a feleség számára, hogy ezt a Valentin-napot is szeretett férjével töltheti? Minden bizonnyal rengeteget…

Továbbra is az a küldetésem, hogy minél több embert megtanítsak az elsősegély-nyújtásra, az újraélesztés ritmusára és a defibrillátor használatra, valamint az, hogy minél több életmentő készüléket tudjak eljuttatni a munkahelyekre és a különböző intézményekbe.

Tudtad, hogy nemcsak bevásárlóközpontokban, irodákban, közterületen, hanem például otthon is lehet defibrillátorunk?

A Valentin-nap lényege számomra nem az ajándékvásárlás, hanem az, hogy megállunk egy pillanatra, és elgondolkodunk: milyen szerencsések vagyunk azért, hogy szeretteink Velünk lehetnek.

Vigyázzunk egymásra! Boldog Valentin-napot kívánok Mindenkinek! <3

Szeretettel:

Varga Erika